✓ voor 14.00 besteld, morgen in huis  |  ✓ gratis verzenden v/a €75 |  ✓ veilig betalen |  ✓ eenvoudig retourneren |  ✓ afhalen tot 18.00 uur

7 Vragen voor Elna Lerk

7 Vragen voor Elna Lerk


Wie ben je?Vakspecialist Muziek in de klas!
 
Ik ben Elna Lerk (de Wolf), vakleerkracht muziek.
 
Wat doe je qua (vrijwilligers)werk in de muziek? 
 
Ik geef muziekles op drie basisscholen, waarvan twee vanuit de Impulsregeling. Verder dirigeer ik het Studieorkest van de Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging, doe ik wat pianobegeleidingen en geef ik wat pianolessen.

Wat heb je met muziek, m.n. muziek voor het jonge kind en het schoolgaande kind? 
 
Ik ben vakleerkracht muziek geworden omdat ik het erg leuk en belangrijk vind om kinderen in de basisschoolleeftijd muziek te laten ervaren. Door te luisteren, maar vooral ook door te doen. Muziek, kinderen en lesgeven, het combineert geweldig in dit vak!
 
Waar wordt je gelukkig van in jouw werk?
 
Van enthousiaste reacties van kinderen op een muzikale activiteit kan ik elke keer weer gelukkig worden. “Juf, als je het goed doet, klinkt het echt als muziek!” of “Juf, hoe heet die componist? Ik wil er thuis ook nog wat van opzoeken via YouTube!”
Maar ook van die ene dondersteen waar normaal geen land mee te bezeilen is in een les en die dan in de muziekles vol overgave zit mee te doen. 
Of als je door een school loopt en overal ‘jouw’ liedjes hoort zingen. 
Van zoveel eigenlijk….
 
Wat is jouw favoriete muziekinstrument?
 
Dat heb ik eigenlijk niet… ik speel zelf piano, fagot, dwarsfluit en blokfluit, maar dat wil niet zeggen dat ik andere instrumenten niet mooi vind klinken. Het is zó afhankelijk van de muziek en de situatie waarin ik die hoor! 
Het is eigenlijk zoals ik laatst Sir David Attenborough hoorde zeggen bij een vraag of hij een lievelingsdier of lievelingsfilmfragment had: “er is zoveel moois op de wereld, daar kun je toch geen onderscheid in maken?”
 
De fagot bij Swingen als een kangoroe van de liedbundel van Jeroen SchipperWat was jouw grootste muzikale uitdaging ooit?
 
Poeh, ook zo’n moeilijke vraag. Overal zit wel een uitdaging in. De laatste keer die ik mij herinner dat ik echt moeite heb moeten doen om iets te kunnen spelen was toen ik op fagot de ‘Gebraden zwaan’  moest spelen in de Carmina Burana. Toen de dirigent zei dat hij het wel aan de hobo zou geven als het niet lukte, ben ik er nóg harder op gaan studeren, haha. En uiteraard is het gelukt ☺
 
Als je kon toveren wat zou je willen veranderen in de muziek?
 
Niks. Muziek is wat het is: de kunstvorm die het dichtst bij mij ligt. 
MuziekONDERWIJS is wat anders. Ik zou op elke school wel een vakleerkracht muziek willen zien. Zodat kinderen echt divers muziekles krijgen en klassenleerkrachten niet belast worden bovenop de enorme hoeveelheid werk die zij al hebben.
Goede muziekles moet goed worden voorbereid en gegeven, dat is lang niet voor elke groepsleerkracht weggelegd. Dat neem ik ook niemand kwalijk. Je heb toch allemaal je specialiteit? Als je van daaruit werkt, komt het naar mijn idee het beste over op de kinderen. 
Kinderen geef ik het liefst PLEZIER in muziek mee. Op wat voor niveau dan ook. Het aanbod moet alleen wel van niveau zijn om een goed beeld van die muziek te kunnen geven. En daar heb je vakleerkrachten voor!
Ik juich het uiteraard toe dat er momenteel door de Impuls voor Muziek weer veel aandacht is voor het vak. Er wordt ook veel mooi materiaal ontwikkeld. Ik gun het alleen alle kinderen zo, dat ze van alles wat mogen ervaren. En goede keuzes maken uit al het materiaal wat er voor handen is, ook dat kan eigenlijk alleen een vakleerkracht…
 
 
De eerste foto bij deze '7 Vragen voor ....' is gemaakt door een moeder die toevallig een keer in een kleuterklas kwam kijken toen de muziekles bezig was.
De foto van mij met fagot is gemaakt tijdens de opname van “Hoe haa” voor de nieuwe bundel 'Swingen als een kangaroe' van Jeroen Schipper.