✓ voor 14.00 besteld, morgen in huis  |  ✓ gratis verzenden v/a €75 |  ✓ veilig betalen |  ✓ eenvoudig retourneren |  ✓ afhalen tot 18.00 uur

Innerlijke Zanglijn

Verbreed het innerlijk spreken met de innerlijke zanglijn!

Innerlijk spreken is een vorm van hardop denken; uitingen die het kind hardop uitspreekt en die niet vragen om een reactie of antwoord.1) Hardop denken begeleidt het handelen en geeft het handelen richting en controleert het.
Wanneer volwassenen al sprekend benoemen wat ze aan te doen zijn, leren zij kinderen hiermee plannen, aan het werk gaan en het werk achteraf te beoordelen. Het innerlijk spreken wordt hiermee een denkinstrument.

Kindermuziekwinkel zet zich in om het innerlijke spreken te verbreden met de innerlijke zanglijn. Door het zingend spreken toe te voegen wordt zowel de linker- en rechter hersenhelft ingezet: emoties complementeren het innerlijke spreken. De creativiteit helpt kinderen verder succesvol te zijn.
Rond het 8e jaar is het innerlijk zingen en spreken afgerond. Het kind heeft 8 jaar geleerd om te gaan met gevoelens, plannen te maken en die uit te voeren.

1) Basisontwikkeling in de onderbouw, Frea Janssen-Vos, Van Gorcum. 1997, blz 46.

Hoe ontwikkel je het innerlijk zingen bij kinderen?

Het is eigenlijk heel simpel. Vanaf geboorte kunnen kinderen iets heel goed: horen! Ga daarmee aan de slag. Negeer wat ze nog niet kunnen en veel energie kost: ze zijn er nog niet aan toe.
Maak kinderen blij. Zing en maak muziek met ze! Voed het horen met klanken en tekst.
Ouders, Muziek op Schoot docenten en pedagogische medewerkers van kinderdagverblijven hebben een rol hierin tot het 4 jaar. Het primair onderwijs school krijgt de unieke kans deze basis te verdiepen!
Met muziek leer je kinderen bij gevoelens te blijven en daarmee te spelen. Maak emoties krachtig en doceerbaar zoals een kind leert spelen met pianissimo en forte (zacht en hard) en klankkleuren als majeur en mineur (vrolijk en verdrietig).
Verdriet bijvoorbeeld is een naar onderbuik gevoel. Als je het benoemt verdwijnt het. Spreken over verdriet is moeilijk. Muziek en zingen kan de oplossing zijn om emoties makkelijker te uiten.

En mocht een kind geïndiceerd zijn, kan de RT-er in plaats van direct te focussen op de uitval het kind eerst een extraatje geven door het te laten spelen met een muziekinstrument. Het kost nauwelijks onderwijstijd en zal winst opleveren bij het wegwerken van de uitval. De RT-er hoeft geen muziekdocent te zijn. Nee, het kind gaat zelf aan de slag om bij gevoelens en rust te komen. Je hoeft eigenlijk alleen maar te faciliteren, meer niet. Muziek telt daarom!

Tja, zeg je misschien: Ik kan niet zingen? Ik speel geen instrument?

Geeft niet. Doe het voor kinderen op jouw manier. Wees authentiek en oprecht waardoor je krachtig en duidelijk bent. En weet je wat het fijne is voor kinderen? Een volwassene laat zien dat die niet perfect is! Wat een opluchting is dat soms voor kinderen. 
Jonge kinderen vinden heel veel zang goed, ze luisteren namelijk naar jouw emotie en hoe je speelt met woorden, klankkleuren van hoog en laag. Zelfs al heb je jouw kindertijd in een ander land doorgebracht: zing liedjes in die taal voor de kinderen in jouw groep. Het leuke van zingen voor kinderen is dat jezelf ook meer en beter leert zingen in een beschermde kleine oefenruimte met een dankbaar publiek. Als groepsleerkracht of pedagogisch medewerker wordt jij daardoor in de gelegenheid gesteld om te leren door herhaling, oefening en kleine stapjes van vooruitgang. Zing eerst en daarna verbreed je het met variaties door muziekinstrumentjes erbij te nemen. En blijft zingen nog niet iets vanzelfsprekends en een stap te ver? Een voorleesverhaal kan vaak prima uitgebreid worden met geluiden. Muziek maken is doen! Doe het!

De Muzikale leeromgeving op de NOT 2015.

Tijdens de NOT 2015 staat Kindermuziekwinkel in Hal 10 A 043 voor de muzikale leeromgeving enn innerlijke zanglijn van kinderen waarbij alle meervoudige intelligenties aanwezig zijn.
Kindermuziekwinkel kiest voor akoestische instrumenten (instrumenten waarbij geen stroom is vereist) waarbij het lichamelijk fysiek doen vereist is.
De linker cognitieve hersenhelft leert dat het de rechterhersenhelft met het gevoel en de creativiteit nodig heeft om succesvol te zijn en hoeft zich niet alleen maar in de digitale wereld van devices (cd-spelers, computers en tablets) te verschuilen.

Gespecialiseerd is Kindermuziekwinkel in het expressievak Muziek. Waarom? Omdat dit expressievak bij veel groepsleerkracht en pedagoog een ongemakkelijkheids gevoel geeft van onvermogen en onzekerheid.
Iedereen heeft tekenen geleerd met de daarbij behorende beloningen verder te gaan met iets wat ze op dat moment eigenlijk net niet konden: van koppoter met veel aanmoedigen naar tekenen zoals je op dit moment doet. Iedereen heeft weleens een dramales of toneelles gedaan onder begeleiding en dus door oefeningen geleerd (methode vreedzame school, maandafsluiting, groep 8 musical).

Wat je zelf als kind goed kon nl. horen en voelen daar is beperkt of geen aandacht aangegeven! Degenen, die hierin wel mochten oefenen en beloond werden, kunnen het: Muziek maken! Veel volwassenen geven aan dat ze in hun leven een ding jammer genoeg niet hebben geleerd: Muziek maken! Daarom Muziek op een school moet. Muziek is Doen! Muziek maakt een mens evenwichtig.

Zodra de zanglijn van het gevoel er is, floreren de dramales, de tekenles, sociale omgangsvormen en de zaakvakken!
Als eerste expressie dus muziek! Daarna is een kind rond het 8e jaar vrij te kiezen in een van de vijf expressievakken of gaat het een geheel ander spoor bijvoorbeeld die van de sport op. Een innerlijke zanglijn is in 8 jaar gevormd en is de basis om authentiek te zijn, passie te hebben, een doel te krijgen en voor iets te gaan!

Tot ziens!

We zien je graag in onze webwinkel , op onze stand tijdens de NOT 2015 in Hal 10 A 043 of in onze winkel bij Music All In te Noordwijk.

Een afspraak maken met Kindermuziekwinkel is mogelijk via
info@kindermuziekwinkel.com.
Als bezoeker van de NOT 2015 kun je nu gratis registreren waardoor je vrije toegang hebt tot de NOT 2015.

Hartelijke groet van

Ellen van Hartesveldt
Kindermuziekwinkel
Keyserswey 63
2201 CX  Noordwijk
www.kindermuziekwinkel.com