✓ voor 14.00 besteld, morgen in huis  |  ✓ gratis verzenden v/a €75 |  ✓ veilig betalen |  ✓ eenvoudig retourneren |  ✓ afhalen tot 18.00 uur

Xylofoondidactiek en Muziekhoek

Muziekhoek kdv en groep 1 en 2 PO.
Op kinderdagverblijven en in de groepen 1 en 2 van het primair onderwijs komt Ellen om groepleiders te begeleiden bij het inrichten van een muziekhoek. Veelal is het aanscherpen en focussen van pedagogische en didactische strategieën.
Waar loopt zij nu het meeste tegenaan?

Muzikale chaos
‘Groepsleiders kiezen in hun enthousiasme vaak voor een muziekhoek waarin alle instrumenten die in de klas of in het gebouw te vinden zijn terecht komen. De kinderen mogen alles kiezen. Na een paar dagen is het: Zo, één keer maar nooit weer. Wat een herrie, chaos en drukte!
De oorzaak ligt bij het onbedoeld loslaten van didactische en pedagogisch principes.

Toepassen didactische en pedagogische vaardigheden
Door deze weer toe te passen richt je een muziekhoek in waarbij recht gedaan wordt aan een rijke leeromgeving en alle intelligenties van kinderen aangesproken en ontwikkeld worden. Muzikale affiniteit van een groepsleider is handig. Geen vereiste.
Een goede aanpak bij het inrichten van een muziekhoek is eerst een andere hoek of materiaal als voorbeeld te gebruiken die een groepsleider goed in de vingers heeft. De boekenhoek of speelleermaterialen. Een jong kind bied je één puzzel of boek per keer aan. Je stort niet een hele bibliotheek of alle puzzels tegelijkertijd over een kind uit. In onderwijsthermen: Alle ongevormde materialen, vormgevende materialen of constructiematerialen worden gefaseerd in moeilijkheid aangeboden. Doe dit ook met een muziekhoek en hou deze hoek eerst bescheiden.

Begin klein
Kies eerst voor één instrument in de klas. Een altxylofoon is zo’n instrument. De fijne motoriek en de oog-handcoördinatie wordt ermee ingeoefend. De sociaal-emotionele vaardigheden worden aangesproken: het kind blijft bij zijn eigen gevoelens, kan samenspelen op het instrument en speelt met klankkleuren en klankhoogtes.
In de ‘zone van de naaste ontwikkeling’ worden kinderen in de muziekhoek begeleid. Onluikende geletterdheid en tellen passeren de revue en andere kinderen van de groep genieten tijdens het speelleren van de klanken en komen even op bezoek om poppen de brengen die met een muziekje zachtjes inslaap gewiegd worden.
Is deze basis gelegd kan er een ander instrument ingebracht worden. Kies voor rustgevende mooie klanken. Percussie en ritme-instrumenten kan heel beperkt in de muziekhoek worden ingebracht. Deze instrumenten lenen zich meer voor een klassikale muziekles of een muziekproject.

Muziek doen!
Muziek is veelzijdig, krachtig, sociaal en sterk. Muziek is doen.
Voor consulten in eigen klas,  workshops tijdens teamtrainingen of studiedagen kunt u contact opnemen met ellen@kindermuziekwinkel.com.